Naram-Sin

Naram-Sin, (1770-1736/1726 eaa.) Assyrian varhainen kuningas, Puzur-Ashur II:n poika.

Tutkijoilla on ollut suurta epävarmuutta hänen hallitusajastaan. Rikkinäisen muinaisen kirjoituksen perusteella on arvioitu, että hän hallitsi ehkä 44 tai 54 vuotta. Tähän on kuitenkin käytettävissä eräs mielenkiintoinen johtolanka, jota kaikki tutkijat eivät ole halunneet käyttää.

Assyrian limmu-listan mukaan Naram-Sinin hallituskausi alkoi 24 vuotta ennen Assyrian auringonpimennystä. Tämä tarkoittaa sitä, että se alkoi 74 vuotta ennen Babylonin kuninkaan Hammurabin valtaannousua. Voidaan myös huomata, että se tapahtui 53 vuotta ennen kuin Shamsi-Adad I nousi kuninkaaksi.

Tämän vuoksi tässä on arvioitu, että Naram-Sin hallitsi 34 vuotta tai 44 vuotta.

Hänen seuraajansa Erishum II:n hallituskauden pituus on myös ollut epävarma. Hänen hallituskautensa pituudeksi on ehdotettu 9 tai 19 vuotta. Tämän tekemäni tulkinnan mukaan sen pituus oli  tuo 9 tai 19 vuotta.

Näyttää todennäköisemmältä vaihtoehto, että Naram-Sin hallitsi 44 vuotta. Tähän vaikuttaa se, että arkeologisista tiedoista  löytyy seuraava epäsuora “todistus” (Assyrian king list):


“Shamsi-Adad meni Karduniashiin (Babyloniin) Naram-Sinin aikana”


Tästä voi saada sen käsityksen, että Shamsi-Adad I ehti tulla Ekallatumin kuninkaaksi ennen Naram-Sinin hallituskauden päättymistä. Se tapahtui 1732 eaa., suunnilleen Naram-Sinin 41. hallitusvuotena.

Tältä osin tässä voidaan sanoa olevan korjaus aikaisempaan Blogitekstiin, joka käsitteli uutta tutkielmaa. Siinä luvussa “Auringonpimennys Sin-Eribamin valtaannousuvuotena” Naram-Sinin hallituskauden pituudeksi arvoitiin 15 vuotta. Se perustui arvioon, jonka tutkijat olivat tehneet niihin aikoihin, kun tuota lukua alunperin olin työstämässä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tutankhamonin ja Ramses II:n auringonpimennys

Shar-khali-sharrin hallituskausi