Tutankhamonin ja Ramses II:n auringonpimennys

 Auringonpimennys Ramses II:n aikana

Egyptologit ovat jo lähes kahden sadan vuoden ajan kirjanneet ylös muinaisia egyptiläisiä tekstejä ja kääntäneet niitä. Mukana on myös hyvin paljon vähemmän arvostettuja papyrukselle kirjoitettuja hieroglyfejä. David G. Smith on koonnut lyhyeen dokumenttiinsa ”Total solar eclipses in Ancient Egypt – a new interpretation of some New Kingdom texts.”79 muutamia tekstejä, joiden on arvioitu liittyneen auringonpimennyksiin.

Hän luettelee useampia eri tekstikatkelmia, jotka näyttävät liittyvän samaan tapahtumaan.

Bankes Steela No. 6 & TT 1. Tämä steela koskee hautaa TT1 Deir el-Medinassa. Haudan omistaja oli Sennedjem. Steela oli omistettu Iy-nefertille, Sennedjemin vaimolle. Egyptologi Jaroslav Ĉerný käänsi tämän seuraavasti: ”Sillä sinä näytät minulle pimeyden päivällä”80 Sennedjem ja Iy-neferti elivät Seti I:n ja Ramses II:n hallituskaudella ja itse Sennedjem kuoli todennäköisesti aikaisemmin tuona aikana. Egyptologi Mahmoud uskoi, että Iy-neferti oli yli 75-vuotias kuollessaan, mikä tarkoittaisi, että on todennäköistä, että hän eli Ramesses II: n hallituskauden puoliväliin asti. Myös useita heidän pojistaan haudattiin samaan hautaan (TT1), ja on täysin mahdollista, että haudan koristelu jatkui Sennedjemin kuoleman jälkeen hänen leskensä ja mahdollisesti poikiensa toimesta. Tämä steela ja hauta voi hyvinkin viitata täydelliseen auringonpimennykseen.

Steela BM 374 & TT 218. Tämä steela koskee Deir el-Medinan hautaa TT 218. Steela esittää Amennakhten olevan polvillaan Meretseger jumalattaren edessä. Tämä steela sisältää hyvin samankaltaisen tekstin, sillä egyptologi Battiscombe Gunn kääntää sen: ”Sillä sinä näytät minulle pimeyden päivällä”.81 Tässä mainittua Amennakhtea ei voida tunnistaa varmuudella, mutta egyptologi B.G. Davies82 tunnistaa hänet Nebenmaatin pojaksi, jonka oma hautakappeli on peräisin Ramesses II:n hallituskauden ensimmäisestä puoliskosta.

Vaikuttaa siltä, että näissä molemmissa hautateksteissä saatetaan kertoa samasta taphtumasta. Niinpä tutkijat arvioivat, että Ramses II:n hallituskauden alkupuoliskolla olisi tapahtunut vaikuttava auringonpimennys.

Tässä aikaisemmin esitetyssä uudessa kronologiassa siihen hyvin sopii 25. joulukuuta 1332 eaa. tapahtunut auringonpimennys.


Tutankhamonin auringonpimennys


Edellä mainittu tietolähde viittaa myös siihen, että farao Tutankhamonin aikana olisi tapahtunut auringonpimennys.

Steela JE 37463 / TT40 Kairon museossa. Tämä Stela kuului Huylle, Nubian varakuninkaalle. Hän palveli farao Tutankhamonin alaisuudessa, ja voi siten olla melko tarkasti päivätty hänen hallituskauteensa. Assyriologi Alain Rowe kääntää steelassa olevan tekstin: “Minä näen sinun tekemän päivän pimeyden.”83 Huy olisi voinut olla Karnakissa tai Nubiassa, luultavasti provinssin pääkaupungissa Anibassa ja olisi voinut olla kummassakin paikka pimennyksen aikana.

Tässä uudessa kronologiassa näyttää siltä, että tämä auringonpimennys ei tapahtunut Tutankhamonin hallituskauden aikana. Tutankhamon kuoli melko nuorena, hänen palvelijansa, jotka elivät pitempään, näkivät mahdollisesti 15. elokuuta 1352 eaa. tapahtuneen auringonpimennyksen. 


Viitteet


79 egiptomania.com/EEF/Blindness.pdf

80 Jaroslav Ĉerný: ”Egyptian Stelae in the Bankes Collection”, Oxford, 1958

81 Battiscombe Gunn: ”The Religion of the Poor in Ancient Egypt”, 1916

82 B.G. Davies: ”Who’s who at Deir el-Medina, Egyptologische Uitgaven. Leiden”, 1999

83 Alain Rowe: ”Newly identified Monuments in the Egyptian Museum Showing the Deification of the Dead together with Brief Details of Similar Objects elsewhere”, ASAE 40, 1940



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naram-Sin

Shar-khali-sharrin hallituskausi