Shar-khali-sharrin hallituskausi

Millä tavalla kronologioiden sopivuutta voidaan tarkistaa myös kaukaisessa historiassa? Voimme tarkastella Akkadin kuninkaan Shar-khali-sharrin hallitusaikaa hiukan lähemmin. Tähän vaikuttaa läheisesti Gutiumin kuninkaiden hallitusaika. Kun pidetään kiinni tutkijoiden oletuksesta, että Gutiumin kuninkaiden ajanjakso olisi kestänyt noin 86 vuotta, niin se olisi alkanut suunnilleen vuonna 2125-2105 eaa.

Tarkastellaan tässä hiukan kertauksen vuoksi havaintoja, joita on tehty erittäin lyhyeen kronologiaan.

1. Vanhan Assyrian auringonpimennys vuonna 1746 eaa. Shamsi-Adad I:n hallituskausi päättyi noin vuosi ennen Zimri-Limin hallituskauden alkamista.

2. Shulgin kaksoispimennys vuonna 1979 eaa.

3. Ur III dynastian kuunpimennykset löytyvät.

4. Gutiumin ja Urukin kuunpimennys vuonna 2020 eaa.

5. Gutiumin dynastian viimeisen kuninkaan Tiriganin hallituskausi päättyi samana vuotena, kuin Uruk V dynastia päättyi.

6. Akkadin (Babylonian) kaksoispimennykset ajoittuvat Akkadin valtakunnan ajalle vuosiin 2035 eaa. ja 2049 eaa.

Tässä tuo kohta 5 selkeyttää hiukan kronologian ajoittamista Ur III dynastiaa edeltävällä ajalla.

Millä tavalla edellä mainitut Akkadin kaksoispimennykset ajoittuvat Akkadin valtakunnan ajalle? Aikaisemmin esitettiin pieni vihje, että ne ajoittuvat ‘tiettyjen Akkadin kuninkaiden hallituskausien lopulle.’ Voidaan kuitenkin havaita mielenkiintoinen historian tieto. Akkadin kronologian ajankohdan määrää melko tarkalleen Gutiumin kronologia. Akkadin kuninkaan Shar-khali-sharrin hallituskausi on erittäin merkittävä, sillä juuri sen ajalle liittyvät arkeologiset tiedot yhdistävät Akkadin kronologian Gutiumin kronologiaan.

Sopivatko nuo kaksoispimennykset sille kohtaa, mihin kohtaan Gutiumin kronologia ajoittaa Akkadin kuninkaiden hallituskaudet?


Gutiumin kuningas Sarlagab


Tässä kohtaa huomion vie Gutiumin neljäs kuningas Sarlagab, joka hallitsi ainoastaan kuusi vuotta. Hän tuli kuninkaaksi noin 12 vuotta Gutiumin valtakunnan perustamisen jälkeen. Hän hallitsi samaan aikaan kuin Akkadin kuningas Shar-khali-sharri, joka vangitsi hänet taistelussa.

Koska jo tuossa varhaisessa vaiheessa käytettiin lyhyitä muistiinmerkintöjä, joissa kullekkin vuodelle oli varattu yksi rivi, niin on todennäköistä, että Sarlagabin hallituskausi päättyi Shar-khali-sharrin 12. hallitusvuotena. Tähän näyttäisi liittyvän toinen yhtäläisyys. Kuusi riviä myöhemmin Shar-khali-sharrin nuolenpäätekstissä on kirjoitus:


Vuosi, jolloin ies määrättiin Gutiumille.28-1


Tähän voi liittyä se, että Sarlagabin seuraaja Shulme hallitsi kuusi vuotta. Tämän avulla saattaa olla mahdollista hahmottaa riittävän hyvin Akkadin valtakunnan ajankohtaa. Shar-kali-sharri hallitsi yhteensä 24 vuotta.

Näiden tietojen perusteella onkin mahdollista tarkistaa, ajoittuuko kaksoispimennykset sopivalle kohdalle Akkadin dynastiassa. Kun oletamme Gutiumin dynastian päättyneen vuonna 2020 eaa., niin silloin Sarlagabin hallituskausi päättyi vuonna 2088 eaa. Tämä tarkoittaa sitä, että Shar-khali-sharrin hallituskausi olisi alkanut vuonna 2099 eaa.

Kun käytetään yleisimpiä arvioita Akkadin kuninkaiden hallituskausien pituudesta, niin silloin Akkadin dynastia olisi päättynyt vuonna 2036 eaa., ja sen toiseksi viimeisen kuninkaan Dudun hallituskausi olisi päättynyt vuonna 2050 eaa. Näissä tiedoissa on vain yhden vuoden ero edellä mainittujen kaksoispimennysten ajankohtaan. Tuo ero on niin pieni, että tuollainen vuoden virhe voi hyvinkin olla nykyisissä arvioissa Gutiumin tai Akkadin viimeisen kuninkaan Shu-Durulin arvioidussa hallituskauden ajankohdassa.

Tämän vuoksi tässä tuo vuoden siirto on tehty Akkadin kronologiaan, vaikka voi olla mahdollista, että Gutiumin kronologian tulisi olla vuotta lyhyempi.


 Elamin kuningas Puzur-Inshuhinak


Tätä Akkadin kronologian siirtämistä yleiseen arvioon nähden tukee myös arkeologiset tiedot Elamin kuninkaasta Kutik-Inshuhinakista. Hänestä käytettiin myös nimeä Puzur-Inshuhinak. Hän taisteli Akkadin kuningasta Shar-khali-sharria vastaan ja vapautti Elamin Akkadin käsistä.28-2

 Tämä näyttäisi tapahtuneen Shar-khali-sharrin 16. hallitusvuotena. Tästä kertova rivi sanoo:


Vuosi, jolloin Shar-Kali-Sharri voitti Elamin ja Zaharan28-1


Shar-khali-sharri väittää voittaneensa taistelun. Tällainen propaganda oli yleistä, tappioista ei kerrottu sanaakaan.

Tämä myös saattaisi ajoittaa Puzur-Inshuhinakin hallituskauden alun ajankohdan lähelle tätä vuotta. Shar-khali-sharri taisteli Elamia vastaan myös kaksi vuotta aikaisemmin, joten kenties Puzur-Inshuhinak nousi Elamin kuninkaaksi juuri silloin. Tämän perusteella tässä tutkielmassa Puzur-Isnhuhinakin hallituskauden arvioidaan alkaneen noin 2085 eaa. sovellettaessa erittäin lyhyttä kronologiaa.

Lisäksi hän hallitsi osittain samaan aikaan Ur III dynastian perustajan Ur-Nammun kanssa.28-3 Ur-Nammun hallituskausi olisi alkanut vuonna 2020 eaa. Koska Puzur-Inshuhinak toimi jonkin aikaa Shar-khali-sharrin palveluksessa, niin tämä vaatii, että Puzur-Inshuhinak olisi hallinnut hyvin pitkän aikaa, jopa 70 vuotta. Lisäksi Puzur-Inshuhinak ei valtaan tullessaan ollut enää poikanen, vaan kokenut mies, koska Shar-khali-sharri oli aikaisemmin nimittänyt hänet kuvernöörikseen. 

Tämä tosiasia saattaa monesta tutkijasta olla hyvin erikoista, vaikka se on ollut jo kauan tiedossa. Ei ole olemassa perusteita sille, että Gutiumin kronologiaa voisi lyhentää useita vuosikymmeniä. Sen limittäisyys Akkadin kronologiaan ja Urukin kuninkaan Utu-hengalin hallituskauteen määrää juuri Puzur-Inshuhinakin hallituskauden pituuden. Ikäänkuin hiukan ‘puheenaiheesta poiketen’ tämä tieto voi antaa tieteellisen vahvistuksen sille, että ihmiset saattoivat tuona aikana elää huomattavasti pitempään.


Urukin neljäs dynastia


Urukin neljännen dynastian ajankohta voidaan melko tarkasti ajoittaa. Vaikka siihen on kirjattu viisi kuningasta, niin tämän dynastian pituuden arvioidaan olleen yhteensä vain noin 48 vuotta. Sen ensimmäisen kuninkaan nimi oli Ur-nigin.28-4 Vaikuttaa siltä, että hän tuli

kuninkaaksi samoihin aikoihin, jolloin Shar-khali-sharrin hallituskausi päättyi.

Voidaankin havaita, kun tarkastellaan Urukin historiaa, että Uruk oli siihen saakka ollut osa Akkadin valtakuntaa Sargonin hallituskauden alusta lähtien. On hyvin mahdollista, että Ur-niginillä on ollut oma osuutensa Akkadin valtakunnan heikkenemisellä Shar-khali-sharrin hallituskauden jälkeen.

Urukin kuninkaan Ur-niginin huomattavaa osuutta korostaa myös muinainen Sumerin kuningaslista. Hänen nimensä mainitaan siinä suoraan Akkadin kuninkaiden jälkeen sillä tavoin, ikäänkuin hän olisi ollut tuhoamassa Akkadin dynastiaa.28-4

Tämä Ur-niginin mainittu toiminta tukee aikaisempaa arviota, että Gutiumin kuunpimennys tapahtui vuonna 2020 eaa. eikä 2026 eaa. Jos soveltaisimme tuota kuusi vuotta aikaisempaa arviota, myös Akkadin kronologia siirtyisi viisi tai kuusi vuotta taaksepäin. Se vaikuttaisi siten, että Utu-hengalin hyökkäys Akkadia vastaan osuisi eri aikaan. Myös aikaisemmin esille tulleet Akkadin kaksoispimennysten ajankohdat menettäisi merkityksensä.

Tässä tutkielmassa tämä Urukin neljäs dynastia ajoittuu vuosiin 2075-2027 eaa. (erittäin lyhyt kronologia) edeltäen Urukin kuninkaan Utu-hengalin hallituskautta.


Eblan valtakunta


Otetaan tähän kohtaan lyhyt toteamus Eblasta. Eblan kuninkaista on hyvin vähän tietoa. Eblan tuhon mainitaan kuitenkin tapahtuneen Akkadin kuninkaan Naram-Suenin hallituskaudella Dubu-hu-Adan ollessa Eblan kuninkaana. Tässä tutkielmassa tämä ajoittuu vuoden 2120 eaa. tienoille. Tämä jo jonkin verran antaa suuntaviivaa Eblan valtakunnan ajankohdalle, se näyttäisi päättyneen hiukan ennen Shar-khali-sharrin hallituskauden alkua.

Tässä tutkielmassa otetaan myös huomioon se, että joidenkin tutkijoiden arvioiden mukaan voi olla mahdollista, että Eblan kuningas Ibrium saattoi olla sama henkilö kuin Raamatussa mainittu Eber eli Ebrium (jälkimmäinen kuulostaa heprealaiselta monikolta ‘Eberium’ sanasta ‘Eber’). 28-5 Raamatun ajanlaskun mukaan hän syntyi noin vuonna 2300 eaa.

Tämän voi ajatella olevan pelkkä hypoteesi. Ibriumin ja Eberin nimien samankaltaisuus voi olla pelkkä sattuma. (Sen sijaan historian hyvin tuntemat ‘assyrialaiset’ ja ‘elamilaiset’ olivat todennäköisesti Seemin poikien Assurin ja Elamin jälkeläisiä.)28-6

Hiukan yllättäen tämä Eblan valtakunnan todennäköisempi ajankohta voi antaa tarkempia suuntaviivoja Egyptin kronologiaan. Eblasta on löydetty esineitä, joissa on Egyptin kuninkaiden Khafren ja Pepi I:n nimi.28-7 Sen sijaan, että nämä ajoittaisivat Eblan valtakunnan jopa 2500-luvulle eaa., tämä tieto pikemminkin voi siirtää Egyptin kuninkaan Khafren hallituskautta jopa 400 vuotta myöhemmäksi.


Viitteet


28-1 cdli.ox.ac.uk/wiki/doku.php?id=sharkalisharri_ year-names

28-2 Hansen, Donald P. (2002). Leaving No Stones Unturned: Essays on the Ancient Near East and Egypt in Honor of Donald P. Hansen. Eisenbrauns, s. 233.

28-3 Wilcke; See Encyclopedia Iranica articles AWAN, ELAM

28-4 en.wikipedia.org/wiki/Sumerian_King_List

28-5 1. Mooses 11: 14-17

28-6 1. Mooses 10:1,22

28-7 Aruz, Joan (2003). "Art and interconnections in the third millennium b.c.", s. 241



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naram-Sin

Tutankhamonin ja Ramses II:n auringonpimennys