Kronologioiden pulmien tarkastelu
Tutkijiden tekemissä historian kronologioissa on selkeitä puutteellisuuksia, jotka ansaitsevat tulla mainituksi.
Mitannin kuningas Shattiwaza. Arkeologisten tietojen perusteella Babylonian kuningas Burna-buriash II oli kanssakäymisissä monien samaan aikaan hallinneitten kuninkaiden kanssa. Tunnetuimmat näistä ovat Egyptin kuninkaat Akhenaten ja Amenhotep III. Kolmas maininnan arvoinen on Assyrian kuningas Assur-Uballit I, joka antoi tyttärensä vaimoksi Babylonian kuninkaille.
Vähemmälle huomiolle on jäänyt pienempien valtakuntien, kuten Mitannin ja Heettiläisten kuninkaat. On tietoa Babylonian ja heettiläisten kuninkaan Suppiluliuma I:n kanssakäymisestä. Mitannin kuningas Shattiwaza yritti saada turvapaikkaa Babylonista, mutta Burna-buriash II kieltäytyi myöntämästä sitä.
Tutkijoiden nykyisen oletuksen mukaan Burna-buriash II kuoli kolme vuotta ennen Shattiwazan hallituskauden alkua.
Toinen pulma liittyy Shattiwazan oletettuun hallituskauden pituuteen. Hän hallitsi osittain samaan aikaan Assyrian kuninkaan Adad-Nirari I:n kanssa. Tutkijat olettavat kuitenkin, että hänen hallituskautensa päättyi samoihin aikoihin, kun Adad-Nirari I nousi kuninkaaksi.
Kronologiset epätarkkuudet. Tutkijat ovat määritelleet 1200-luvulta eea. taaksepäin methodology keskipitkän(MC) ja lyhyen kronologian(SC) mukaan. Tarkastellaan, miten he ovat onnistuneet tässä.
Keskipitkää kronologiaa käytettäessä Mitannin kuningas Tushrattan ja Heettiläisten kuningas Suppiluliuma I hallitsivat samaan aikaan kuin Egyptin kuningas Amenhotep III. Arkeologia vahvistaa näin tapahtuneen. Tähän liittyy kuitenkin pieni ongelma. Tushrattan oletetaan tulleen kuninkaaksi Amenhotep III:n kuudentena hallitusvuotena. Arkeologiset tiedot paljastavat Tushrattan isän Shuttarna II:n antaneen tyttärensä Amenhotep III:lle vaimoksi tämän 10. hallitusvuotena. Kun mennään muutama vuosikymmen eteenpäin tämän keskipitkän kronologian mukaan, paljastuu toinen pulma.
Voidaan huomata, että Heettiläisten kuningas Hattusili III nousi kuninkaaksi Ramses II:n neljäntenä hallitusvuotena. Heettiläisten kuningas Muwatalli II taisteli Ramses II:n kanssa vuotta myöhemmin. Tässä on monen vuoden ristiriita.
Lyhyttä kronologiaa käytettäessä tämä ongelma poistuu. Esiin nousee uusi ongelma. Aikaisemmin mainittu Suppiluliuma I ei olisi hallinnut samaan aikaan Amenhotep III:n kanssa.
Tämä edestakaisin pyörivä ongelma saattaa korostaa Egyptin kronologian lyhentämisen tarpeen, johon tutkijat ovat olleet haluttomia. Tähän olisi mahdollisuus Horemhebin ja Seti I:n hallituskausissa, jotka hallitsivat tämän ajanjakson aikana.
Kommentit
Lähetä kommentti