Egyptin Sed festivaalien auringonpimennykset

 Egyptiläinen astronomi Aymen M. Ibrahem on tehnyt tähän liittyvän tutkielman. Faraot viettivät silloin tällöin ylimääräisiä Heb-Sed eli Sed festivaalijuhlia. Ibrahemin tutkimuksen mukaan näiden ylimääräisten juhlien syynä oli auringonpimennys.23-1

Otetaan lyhyeen tarkasteluun muutama Ibrahemin esiintuoma Sed festivaalijuhla.

Akhenatenin tapauksessa hänen järjestämänsä Sed festivaalin syynä saattoi olla hänen syntymänsä tienoilla ollut auringonpimennys tai jokin muu erikoinen tapahtuma.

Kuningatar Hatshepsut


Egyptissä tapahtui 1500-luvun alussa jotakin erikoista. Tätä asiaa korostaa hiukan se, että siellä nainen joutui hoitamaan faraon tehtäviä jonkin aikaa.

Tässä tutkielmassa joudutaan arvioimaan tuonhetkistä Egyptissä ollutta tilannetta osittain fiktioiden avulla.

Thutmosis I-III. Thutmosis III:n hallituskausi siirtyy tässä tämän tutkielman 2. painoksessa 14 vuotta taaksepäin alkaen vuodesta 1527 eaa. Tämä tutkielma pitää mahdollisena, että Thutmosis III:n hallituskauden pituuteen liittyvät maininnat ovat tarkoituksella muutettu. Ne saattavat olla laskettu alkamaan vuodesta 1527 eaa. 

Voi olla mahdollista, että Thutmosis III:n hallituskauden pituuteen laskettiin sekä Thutmosis I:n ja Thutmosis II:n hallituskausi. Tämä johtui siitä, että nämä kuninkaat saattoivat olla hyvin epäsuosittuja. Thutmosis I oli edeltäjänsä, nuoren Amenhotep I:n kenraali. Oliko hänellä osuutta siihen, että Amenhotep I:n esikoinen kuoli? Pitivätkö egyptiläiset hänen nousuaan kuninkaaksi ei-toivottuna? Hänen poikansa Thutmosis II hallitsi kenties vain muutaman vuoden. Lisäksi Thutmosis III:n hallituskauteen on laskettu osa Amenhotep I:n hallitusajasta. Vuosi 1527 eaa. on saatettu valita sen vuoksi, että kenties Thutmosis III syntyi tuona vuotena tai jostakin muista egyptiläiselle tärkeästä syystä.

Thutmosis III ei ollut Hatshepsutin poika, vaan Thutmosis II:n toissijaisen vaimon Isetin poika.23-2 Tämä saattaa selittää sen, miksi kuningatar Hatshepsut viivytteli useita vuosia kuninkuuden siirtämisessä Thutmosis III:lle.

Auringonpimennys. Tähän Hatshepsutin hallituskauteen sovelletaan tässä samaa oletusta että egyptiläiset halusivat myös Hatshepsutin hallituskauden laskea alkamaan kenties noun vuonna 1527 eaa., se olisi päättynyt noin vuonna 1505 eaa. Historia kertoo Hatsepsutinin korottaneen itsensä yksin Egyptin kuninkaaksi seitsemäntenä hallitusvuotenaan eli noin 1520 eaa. Hänen miehensä Thutmosis II toimi kuitenkin edelleen Egyptin faraona vuoteen 1513 eaa. saakka. Siksi vaikuttaa siltä, että Hatsepsut väheksyi miestään, syynä tähän ilmeisesti oli se, että Thutmosis II oli hänen velipuolensa.23-3 (Toisaalta voi olla mahdollista, että Hatsepsutin hallituskauden pituus on virheellinen, ja hän nousi kuninkaaksi vasta vuoden 1520 eaa. tienoilla ja miehensä kuoltua 1513 eaa. hän korotti itsensä koko Egyptin kuninkaaksi).

Tällöin hän olisi hallinnut ainoastaan noin kahdeksan vuotta yhdessä nuoren Thutmosis III:n kanssa.

Tuolloin oli auringonpimennys 13. huhtikuuta 1505 eaa. Hatshepsut vietti Sed festivaalia tämän teorian mukaan viimeisenä hallitusvuotenaan.

Myös toukokuussa 1514 eaa. tapahtui täydellinen auringonpimennys. Tämän tutkielman mukaan Hatshepsut ei tuolloin kuitenkaan virallisesti ollut Egyptin hallitsija, vaan se arvonimi on voinut olla hänen itsensä ottama tai se annettiin hänelle jälkikäteen. Teoreettisesti myös vuosi 1514 eaa. voisi tulla kysymykseen, koska hän myös silloin oli Egyptin kuningatar, hallitsevan kuningas Thutmosis II:n vaimona. Nykyisen ymmärryksen valossa tämä on kuitenkin liian varhainen vaihtoehto.


Farao Djoserin Heb-Sed juhla


Aymen Ibrahem arvioi, että myös farao Djoserin aikaan olisi tapahtunut auringonpimennys, koska hän vietti Sed festivaalin.23-1

Hänen hallitusajastaan ei kuitenkaan ole olemassa edes kunnollista arviota. Jotkut ovat arvioineet, että hän olisi ollut Egyptin faraona Raamatussa mainitun Joosefin aikaan. Raamatun ajanlaskun mukaan Joosefista tuli faraon visiiri vuonna 1737 eaa. Raamatun ajanlaskun mukaan. Kun tässä käytämme pitkää CHA 137°,23-4 voidaan löytää täydellinen auringonpimennys 25. maaliskuuta 1735 eaa. Muita hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi parilta eri ajanjaksolta poimittuna auringonpimennys 18. heinäkuuta 2169 eaa. ja 19. maaliskuuta 1995 eaa.

Tämä on pelkästään teoreettinen oletus, koska ei arkeologia eikä mikään muukaan lähde voi varmuudella vahvistaa Djoserin hallituskauden aikaa edes yhden vuosisadan tarkkuudella.

Sen verran voi tähän sanoja heittää, että todennäköisesti Djoser ei kuitenkaan hallinnut 2600-luvulla eaa. Syynä tähän on se, että kaikki egyptiläiset olivat ilmeisesti Misraimin jälkeläisiä. Kyseinen Misraim syntyi Raamatun ajanlaskun mukaan 2300-luvulla eaa.


Viitteet


23-1 oocities.org/duarta/index6.html

23-2 Strudwick, Helen (2006). The Encyclopedia of Ancient Egypt. New York: Sterling Publishing Co., Inc. s. 72–73

23-3 fi.wikipedia.org/wiki/Hat%C5%A1epsut

23-4 Ks. tästä blogista “Käytettyjen  lyhenteiden merkitys”

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naram-Sin

Tutankhamonin ja Ramses II:n auringonpimennys

Shar-khali-sharrin hallituskausi